Op 21 november zijn tijdens het Beton Event de prijswinnaars van de Betonprijs bekend gemaakt. De Geopolymeerbetonbrug Slaghaam in Hoogvliet, die wij in opdracht van de Gemeente Rotterdam en in nauwe samenwerking met betonspecialist De Lek Beton ontwikkelden, werd beloond met de betonprijs 2024 in de categorie duurzame bouw.
Over de betonprijs
Deze betonprijs wordt sinds 1979 elke 2 jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector, met als doel om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Er worden projecten geselecteerd die een voorbeeld zijn van intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van beton. De prijzen worden uitgereikt in 6 categorieën; Duurzame bouw, Bestaande bouw, Civiele bouw, Woningbouw, Utiliteitsbouw en Grensverleggende bouw. De jury bestond uit negen vertegenwoordigers van de TU delft, Rijkswaterstaat en verschillende bedrijfstakken in de betonbranche.
Geopolymeerbetonbrug Slaghaam in Hoogvliet
De Slaghaam is een voetgangersbrug in Hoogvliet (aan de Botreep) die in de zomer van 2023 werd geopend. Deze unieke brug is uitgevoerd in (deels) hergebruikt, duurzaam beton. Het betreft een project van de Gemeente Rotterdam, dat onderdeel uitmaakt van het Europese studieprogramma Urbcon. Voor de realisatie van deze brug heeft GKB samengewerkt met betonspecialist De Lek Beton. (Lees hier meer over dit project)
Betonprijs duurzame bouw
Afgelopen week werd Geopolymeerbetonbrug de Slaghaam in Hoogvliet beloond met de betonprijs 2024 in de categorie duurzame bouw. Onder de categorie ‘Duurzame Bouw’ vallen projecten waarbij bijzondere aandacht is besteed aan circulariteit, CO2-reductie en het tweede leven van het bouwwerk of onderdelen daarvan.
De jury schreef over het project: “Het project Geopolymeerbetonbrug Slaghaam in Hoogvliet, ingediend door de Gemeente Rotterdam, is een prachtig voorbeeld hoe lef en samenwerking tot een duurzaam resultaat geleid heeft. Vanuit een Europees samenwerkingsproject met wetenschappers en een opdrachtgever werden innovaties in praktijk gebracht. Door innovatieve materialen en technieken te combineren, is een betonnen voetgangersbrug gecreëerd zonder Portlandcement en met secundaire aggregaten.”
GKB is trots een bijdrage te hebben geleverd aan dit bijzondere project en feliciteert ook de andere prijswinnaars: Herta Mohr (Leiden), Fietsbrug Groote Wielenplas (Rosmalen), Jonas’ (Amsterdam), Netherlands American Cemetery Visitor Center (Margaten), Vervanging Viaduct Hoog Burel (Apeldoorn) en Busremise Breda.